Wat moet je weten over Chinese gebruiken?

Samenvatting Artikel

Alles over Chinese gebruiken

Ben je in China, dan wil je je natuurlijk net zo gedragen als de Chinezen, zodat je een goede indruk maakt. In China zijn diverse gebruiken en omgangsvormen die voor ons misschien op het eerste gezicht vreemd zullen zijn. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden voor als je op reis gaat naar China. Wij hebben een aantal belangrijke Chinese gebruiken voor je op een rij gezet, zodat je als toerist ook op het gebied van Chinese gebruiken jouw weg weet te vinden.

Begroeten

Wanneer je in China Chinezen ontmoet, zal je merken dat de begroeting daar anders gaat dan in Nederland. Zo zal er niet snel gevraagd worden naar hoe het met je gaat, maar eerder naar waar je naartoe gaat en of je al hebt gegeten. Dit betekent niet dat de persoon die dit vraagt met je mee wilt of je voor een etentje wilt meevragen. Dit zijn gewoon standaard vragen die Chinezen stellen als ze elkaar begroeten. Het antwoord hierop maakt echter vrij weinig uit. 

Tafelmanieren

Natuurlijk kunnen Chinezen je ook wel uitnodigen om te komen eten. Reken er dan op dat je zal gaan eten met stokjes, wat vrij lastig kan zijn voor jou als toerist zijnde. Daarom is het ook aan te raden om hier alvast mee te oefenen. Ook zal je niet alles op een bord voor jezelf krijgen, maar kun je meerdere grote borden op tafel verwachten en een klein bordje voor jezelf. Ieder pakt van de grotere borden wat hij of zij wilt eten en legt dit vervolgens op het kleinere bord. Dit kan ook gedaan worden door de gastheer of gastvrouw met speciale eetstokjes. Zeg ook nooit dat je iets niet lekker vindt, omdat je hiermee de gastheer of gastvrouw beledigt. Zeg eerder dat je het eten lekker vindt, ook al is dit niet zo. Qua betalen is het aan te raden dit eerst zelf een aantal keren aan te bieden, maar uiteindelijk dient de gastheer of gastvrouw it te doen. 

Omgaan met ouderen

Chinezen hechten veel belang aan het respectvol omgaan met ouderen. Dit betekent dat oudere mensen voor gaan en je hen dus eerst een zitplaats aanbiedt of helpt met oversteken. Stel dat je een oudere een zitplaats biedt in de bus of metro, dan zal deze eerst weigeren. Vraag daarom nogmaals of ze willen gaan zitten, zodat zowel jij als de oudere de tijd hebben gehad voor deze beleefdheid.

Opvattingen over persoonlijke ruimte

Veel bezoekers van China zullen wellicht eraan moeten wennen dat er anders over persoonlijke ruimte wordt gedacht dan in Nederland. In Nederland staan we op minimaal een armlengte van elkaar af tijdens het praten. In China kan dit slechts enkele centimeters zijn. Daarom moet je ook niet vreemd opkijken als een Chinees dichtbij je komt staan als jullie praten. Ook als je over straat loopt en in een druk winkelcentrum komt, het ov neemt of een toeristische attractie neemt, zal je merken dat Chinezen dichter langs je lopen. Echter is dit niet vanwege onbeleefde bedoelingen.

Wil je meer weten over handige Chinese woorden en zinnen? Lees dan snel verder.

Wat moet je weten over Chinese gebruiken feature image 01
Recente blog artikelen
Belangrijke Chinese woorden/zinnen voor op vakantie
Ga je binnenkort op reis naar China, maar weet je niet zo goed hoe je je moet uitdrukken in deze taal?
Shanghai of Hong Kong voor je vakantie?
Overweeg je om naar Shanghai of Hong Kong op vakantie te gaan? Beide steden zijn werkelijk prachtig en hebben zo hun eigen bezienswaardigheden te bieden. Om je te helpen bij je keuze, vertellen wij je in dit artikel meer over Shanghai en Hong Kong en wat er in deze steden zoal te zien en te doen is.
10 dingen die je gezien moet hebben in China
Ben jij benieuwd welke 10 dingen je zeker gezien moet hebben als je op vakantie bent in China? China kent vele mooie bezienswaardigheden, waardoor je genoeg te kiezen hebt. Om je op weg te helpen, hebben wij de 10 mooiste bezienswaardigheden in China voor je op een rijtje gezet.
De meest bekende gerechten in China
Ben jij benieuwd wat de meest bekende gerechten in China zijn? Er zijn zoveel lekkere gerechten die uit China komen en waar we ook hier in Nederland heerlijk van smullen. In dit artikel hebben wij de meest bekende en tevens lekkerste Chinese gerechten voor je op een rijtje gezet.